In het Midden Limburgse horen wij regelmatig geluiden dat er zoveel initiatieven zijn m.b.t. de inzet van informele zorgvrijwilligers (vrijwillige thuishulp, Zonnebloem, plaatselijke bezoekdiensten, vrijwilligers vanuit zorgorganisaties, etc.) dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is het aanbod van veel van deze diensten vergelijkbaar met, of aanvullend aan, elkaar. Maatschappelijke partners, zoals Algemeen Maatschappelijk Werk, ambulante GGZ-organisaties en WMO-consulenten weten hierbij niet of onvoldoende wie zij kunnen inschakelen voor ondersteuning bij een cliënt. Ook burgers die zich zélf willen aanmelden om ondersteuning te ontvangen óf die als vrijwilliger aan de slag willen, weten niet bij wie zij zich het beste kunnen melden.
In de gemeenten Maasgouw en Leudal zijn wij in overleg met betrokkenen om het vrijwilligerssteunpunt hierbij een coördinerende functie te laten verkrijgen. Ook in de gemeente Roerdalen wordt iets dergelijks overwogen. Het steunpunt zet hierbij zelf geen vrijwilligers in, maar maakt juist de verbínding tussen de vraag naar informele zorgvrijwilligers en het beschikbare aanbod hiervan. Dus nog niet per definitie vrijwilligers werven voor een bepaald initiatief of organisatie (dat kan natuurlijk ook!), maar verwijzen naar bestaande initiatieven vanuit een overkoepelende positie. Dit laatste wordt nu immers gemist.
Graag horen wij van jullie hoe jullie hier tegenaan kijken! Hebben jullie ervaringen met deze (extra) taak van het vrijwilligerssteunpunt? Zijn er best practices in onze provincie? Zien jullie hierin een meerwaarde? Of hebben jullie een hele andere mening? Wij horen ze graag!