Vrijwilligerscentrale als coördinatiepunt voor inzet informele zorgvrijwilligers

Home Povl Forum Vrijwilligerscentrale als coördinatiepunt voor inzet informele zorgvrijwilligers

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #683
  Bjorn Maessen
  Deelnemer

  In het Midden Limburgse horen wij regelmatig geluiden dat er zoveel initiatieven zijn m.b.t. de inzet van informele zorgvrijwilligers (vrijwillige thuishulp, Zonnebloem, plaatselijke bezoekdiensten, vrijwilligers vanuit zorgorganisaties, etc.) dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is het aanbod van veel van deze diensten vergelijkbaar met, of aanvullend aan, elkaar. Maatschappelijke partners, zoals Algemeen Maatschappelijk Werk, ambulante GGZ-organisaties en WMO-consulenten weten hierbij niet of onvoldoende wie zij kunnen inschakelen voor ondersteuning bij een cliënt. Ook burgers die zich zélf willen aanmelden om ondersteuning te ontvangen óf die als vrijwilliger aan de slag willen, weten niet bij wie zij zich het beste kunnen melden.

  In de gemeenten Maasgouw en Leudal zijn wij in overleg met betrokkenen om het vrijwilligerssteunpunt hierbij een coördinerende functie te laten verkrijgen. Ook in de gemeente Roerdalen wordt iets dergelijks overwogen. Het steunpunt zet hierbij zelf geen vrijwilligers in, maar maakt juist de verbínding tussen de vraag naar informele zorgvrijwilligers en het beschikbare aanbod hiervan. Dus nog niet per definitie vrijwilligers werven voor een bepaald initiatief of organisatie (dat kan natuurlijk ook!), maar verwijzen naar bestaande initiatieven vanuit een overkoepelende positie. Dit laatste wordt nu immers gemist.

  Graag horen wij van jullie hoe jullie hier tegenaan kijken! Hebben jullie ervaringen met deze (extra) taak van het vrijwilligerssteunpunt? Zijn er best practices in onze provincie? Zien jullie hierin een meerwaarde? Of hebben jullie een hele andere mening? Wij horen ze graag!

  #699
  Karianne Roumen
  Sleutelbeheerder

  Benieuwd naar meningen en ervaringen!
  Bovenstaande is -gezien de raakvlakken cq het verlengde- meegenomen in de voorbereiding van de thema bijeenkomst volgende week donderdag.

  #806

  Beste Bjorn en Karianne,

  Zijn er inmiddels stappen gezet met betrekking tot bovenstaande? In Venlo zijn we ook met iets soortgelijks bezig, en daarom erg benieuwd naar ervaringen en best practices.

  #808
  Karianne Roumen
  Sleutelbeheerder

  Beste Martine,

  Bedankt voor je interesse. Ongetwijfeld is er nieuws te melden. Ik stel voor dat je mij je emailadres en telefoonnummer mailt (kroumen@povl.nl). Deze info stuur ik dan door aan Bjorn zodat hij contact met je op kan nemen. Dan krijg je uit eerste had de meest actuele info.
  Als er andere lezers zijn die rond dit thema informatie en ervaring hebben: deel het. Er zijn anderen die er graag meer over te weten komen!

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.